Nespecifické pozitivní reakce u předtransfúzního vyšetření - Hanzlíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Předtransfúzní vyšetření je souborem imunohematologických vyšetření před podáním transfúzního přípravku pacientovi. Cílem tohoto vyšetření je zajistění bezpečné a účinné podání transfúze příjemci. Komplex vyšetření před podáním krevního přípravku povinně zahrnuje vyšetření krevní skupiny příjemce, screening antierytrocytárních protilátek příjemce a test kompatibility transfúzního přípravku. Vyšetření se provádí aglutinační metodou a při screeningu se v některých případech používá i enzym.
Non-specific positive reaction in pre-transfusion examination
Keywords: Enzymatický test; screening protilátek; předtransfúzní vyšetření; transfúze; nepravidelná protilátka; nespecifická pozitivní reakce.; Enzymatic test; antibody screening; pre-transfusion examination; transfusion; irregular antibody; non-specific positive reaction