Jazyk a styl románu Ivana Landsmanna Pestré vrstvy - Hronová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na jazykovou analýzu prozaického debutu autora Ivana Landsmanna Pestré vrstvy (1999), a to s přihlédnutím ke specifickým jazykovým prostředkům a jejich funkci v textu. Teoretická část je věnována stručné charakteristice funkčního stylu umělecké literatury, jeho textové a jazykové výstavbě. Následuje část týkající se diferenciace a stratifikace národního jazyka. Náplní druhé, praktické, části je vlastní rozbor, jenž je realizován ve čtyřech jazykových rovinách: foneticko-fonologické, morfologické, syntaktické a lexikální. Pozornost je soustředěna především na ty jevy, jež se liší od spisovných, neutrálních, stylově a dobově nezabarvených a neexpresivních, tzn. na jevy příznakové. Jako určité doplnění slouží část týkající se vybraných způsobů obohacování slovní zásoby vystupujících postav. Výsledkem práce je charakteristika jazyka a stylu spisovatele Ivana Landsmanna v próze Pestré vrstvy.
The language and style of Ivan Landsmann's novel Pestré vrstvy (Colourful layers)
Keywords: funkční styl umělecké literatury; diferenciace a stratifikace národního jazyka; Ivan Landsmann; jazykové roviny; functional style of artistic literature; differentiation and stratification of national language; Ivan Landsmann; linguistics levels