Neolitický dům na Balkáně - geneze a etnoarcheologické studium - Majerovičová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zaměřuje na dům a jeho vývoj v období neolitu v oblasti Balkánu. Jak byl objekt konstruován a vnitřně uspořádán. Jakým způsobem byl používán tehdejší společností a nakolik ovlivňovaly jednotlivé architektonické typy strukturu tehdejších obyvatel. Na základě dostupných zdrojů zaměřujících se na neolitický dům v konkrétních oblastech Balkánu, jsou vypracovány jednotlivé kapitoly, jež poskytují obecný vhled do problematiky tohoto tématu.
Neolithic house in the Balkans - genesis and ethnoarcheological study
Keywords: mezolit; neolit; dům; společnost; Balkán; pohřby; Mesolithic; Neolithic; house; society; the Balkans; burials