Problematika nadměrného užívání antibiotik a jeho důsledky - Vokáčová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje problematice nadměrného užívání antibiotik a jeho důsledkům, kladen je zde důraz zejména na rezistenci. Vlivem léčby se totiž vyvinuly rezistentní kmeny, které se dříve nevyskytovaly, bakterie získaly postupem času vlastnosti nové a změnila se jejich citlivost k daným antibiotikům. Stanovenými cíli této práce bylo zanalyzovat a zjistit, která antibiotika jsou nejčastěji preskribována praktickými lékaři a jaké druhy antibiotik jsou u obyvatel nejčastěji užívané, dále bylo cílem zjistit, zda jsou obyvatelé edukováni o důsledcích nadměrného užívání antibiotik. Poslední cíl měl analyzovat vývoj spotřeby antibiotik u obyvatel České republiky. Z výsledků vyplynuly tyto skutečnosti: mezi nejčastěji preskribovaná a užívaná antibiotika patří antibiotika penicilinové řady, znalost o nežádoucích účincích byla u 73 % respondentů a spotřeba antibiotik má vzrůstající tendenci.
The issue of excessive use of antibiotics and its consequences
Keywords: antibiotika; rezistence; spotřeba antibiotik; vývoj spotřeby; veřejnost; lékaři; zásady užívání antibiotik; nadužívání; antibiotics; resistance; consumption of antibiotics; development of consmption; public; doctors; principles of antibiotic use; overuse