Neinvazivní plicní ventilace u pacientů s CHOPN - Augustínová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce začíná teoretickou částí obsahující obecný popis umělé plicní ventilace, invazivní plicní ventilaci a podrobný popis neinvazivní plicní ventilaci a chronické obstrukční plicní nemoci. Tato část je také zaměřena na podrobný popis neinvazivní plicní ventilace u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí. Cílem diplomové práce je zjistit skutečnou využitelnost a úspěšnost neinvazivní plicní ventilace u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí přijatých za rok 2018 na oddělení ARO v Nemocnici Jindřichův Hradec. Data byla získávána z dokumentací pacientů za rok 2018 z oddělení ARO a následně zapsána do tabulek. Provedený výzkum zjistil, že za rok 2018 prošlo vybraným oddělením 162 pacientů, z čeho trpělo chronickou obstrukční plicní nemocí 63 pacientů. U 75 pacientů byla použita metoda neinvazivní plicní ventilace. Z celkového počtu aplikací neinvazivní plicní ventilace bylo 30 aplikací použito u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí. Úspěch neinvazivní plicní ventilace u pacientů s chronickou dosáhl 90 %. Hlavním přínosem je skutečnost, že počet pacientů trpící chronickou obstrukční plicní nemocí stále stoupá, a že opravdu chronická obstrukční plicní nemoc se zhoršuje v zimních měsících. Dalším přínosem je zjištění, že úspěch a skutečná využitelnost neinvazivní plicní ventilace u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí je na velmi dobré úrovni.
Non-invasive ventilation in patient with COPD
Keywords: Neinvazivní plicní ventilace; umělá plicní ventilace; CHOPN; zajištění dýchacích cest; Non-invasive ventilation; mechanical ventilation; securing airways; COPD