Byt Adolfa Heyduka v Písku - Vlková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se bude zabývat dochovaným měšťanským bytem českého básníka Adolfa Heyduka v Písku a jeho sbírkou obrazů z konce 19. a začátku 20. století. V práci bude krátké seznámení s osobností českého básníka Adolfa Heyduka. Dále se práce bude zabývat historií vzniku domu, ve kterém se byt nachází. Následovat bude popis novorenesanční stavby domu, jejímž autorem je architekt Jan Koula, kterého autorka společně se stavitelem domu Karlem Novákem také krátce představí. V následující kapitole se bude věnovat samotnému bytu, jeho vnitřnímu uspořádání a vybavení. Byt se dochoval bez drobných úprav v téměř původní podobě včetně vybavení, co se týče secesního nábytku, textilií a v neposlední řadě i mnoha uměleckých předmětů a obrazů od velmi významných autorů. Právě cenná umělecká sbírka obrazů českého umění z konce 19. a začátku 20. století bude stěžejním tématem této práce. Nakonec autorka nastíní historii vzniku současného Památníku Adolfa Heyduka a jeho poslední rekonstrukci.
Adolf Heyduk's apartment in Písek
Keywords: Adolf Heyduk; Písek; Jan Koula; neorenesanční architektura; sbírka umění; výtvarné umění 19. století; Adolf Heyduk; Písek; Jan Koula; Neo-Renaissance architecture; art collection; fine art of the 19th century