Behaviorální determinanty zdraví u všeobecných sester - Provazníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této práce jsou behaviorální determinanty zdraví u všeobecných sester. Zdraví je jedním z významných atributů lidského života. Do značné míry je odrazem interakce člověka s prostředím, které ho obklopuje, v němž žije a pracuje. Zdravotní stav je ovlivňovaný celou řadou okolností a mnohé mají specifický charakter. Kromě individuálních vlivů se uplatňují také vlivy společenské a sociální. Práce je součástí života každé všeobecné sestry. Na základě charakteristiky tohoto povolání lze říci, že je to jeden z nejdůležitějších determinantů mající vliv na jejich každodenní život. Cílem této práce je zjistit, jaký vliv mají behaviorální determinanty zdraví a samotné zaměstnání na zdravotní stav všeobecných sester. Dále zjistit souvislost vztahů na pracovišti a jejich působení na zdraví. Data byla získávaná prostřednictvím polostrukturovaného hloubkového rozhovoru. Následně byla provedena analýza získaných dat jednotlivými druhy kódování, s následnou identifikací centrální kategorie a vyložení příběhu. Na základě získaných výsledků byl vytvořen standard pro akreditační komisi, jehož srozumitelnost a efektivnost byla ověřena v rámci focus group. Velikost výzkumného vzorku informantů kvalitativního výzkumu byla daná kritériem teoretické saturace. Výzkumný soubor tvořilo 18 informantů, kteří byli získávaní metodou sněhové koule. Na základě analýzy sesbíraných dat lze říci, že hlavním faktorem působícím na zdraví sester se manifestoval stres, nedodržování zákoníku práce a působení socioekonomického faktoru. Závěrem je vytvořený standard pro akreditační komisi v ambulantní sekci jako postup k řešení personální krize v domácí péči.
Behavioral Determinants of Health at General Nurses
Keywords: behaviorální determinanty; zdraví; sestra; well-being; coping; behavioral determinants; health; nurse; well-being; coping