Srovnání vybraných forem pastorace nemocných v nemocnicích v České republice - Jonášová, Radka (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou pastorační péče o nemocné v nemocnicích v České republice. Teoretická část objasňuje pojem nemoc, základní potřeby nemocného a pojem pastorační péče o nemocné v pohledu vybraných autorů. Praktická část obsahuje srovnání dvou forem pastorační péče o nemocné. Je to služba pěti pastoračních asistentek, které vykonávají pastorační službu v nemocnicích, a služba pěti kněží, kteří docházejí do nemocnic v rámci své služby ve farnostech. Pastorační asistentky pracují v nemocnicích čtyři až osm hodin denně v pracovních dnech a vykonávají pastoraci formou doprovázení nemocných - tj. vedou s nemocnými rozhovory a účastní se na jejich životních situacích. Kněží dochází do nemocnice převážně za účelem udělování svátostí. Konfrontací služby obou skupin vykonavatelů pastorace nemocných s tím, co o této službě píší vybraní autoři, vyšlo najevo, že pouze pastorační asistentky plní záměr pastorační péče o nemocné, jímž je doprovázení nemocných v jejich obtížné situaci nemoci.
The Comparison of Sorted Forms of Pastoral Care of Ill People in the Hospitals in Czech Republic
Keywords: pastorační péče o nemocné; nemoc; základní potřeby nemocného; nemocnice; pastorační asistent; kněz; pastorační rozhovor; udělování svátostí; pastoral care of ill people; illness; basic needs of ill man; hospital; pastoral assistant; priest; pastoral dialogue; sacrament dispense