Analýza motivace a odměňování zaměstnanců ve vybrané organizaci. - Zimmelová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Motivování a odměňování zaměstnanců je jednou z nejdůležitějších a zároveň nejsložitějších oblastí z hlediska řízení organizace. Každá instituce má systém motivace a odměňování nastaven jinak. Motivovaní pracovníci pracují lépe, podávají lepší výkony a mohou fungovat i jako vzor pro ostatní spolupracovníky. Řada organizací využívá ke správnému nastavení systému motivace i odměňování, hodnocení pracovníků. Pokud je systém motivace, odměňování a hodnocení nastaven správně, to znamená, že by měl vycházet z potřeb zaměstnanců, je pravděpodobné, že se to odrazí na celkových výsledcích organizace. Ne vždy je ale možné z tohoto modelu vycházet, proto je důležité najít kompromis, který bude vyhovovat všem, jak vedení organizace, tak i zaměstnancům. Cílem bakalářské práce bylo provést analýzu systému motivace a odměňování zaměstnanců ve vybrané organizaci působící v sociální oblasti. Byly vybrány 2 instituce v Českých Budějovicích, a to Diecézní charita v Českých Budějovicích a Občanská poradna při Jihočeské rozvojové, o. p. s., kdy výsledky získané z obou organizací byly následně podrobeny komparaci. Pro naplnění cíle bakalářské práce byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování, technika rozhovoru pomocí návodu. Výzkumný soubor tvořili personalisté a zaměstnanci organizace, kteří mají personální agendu na starosti. Rozhovory byly rozděleny do několika okruhů. První část rozhovorů byla zaměřena na informace o organizaci. Zde byly zjišťovány informace o oblasti působnosti a poslání organizace. Dále byly zjišťovány informace o způsobu financování organizace, o počtu zaměstnanců a zřizovateli. Druhá část rozhovoru byla směřována na pracovní poměr zaměstnanců. Byl zjišťován druh pracovního poměru, pracovní doba, zaměstnanecké výhody, kultura pracovního prostředí a zásady práce zaměstnanců. Třetí část rozhovorů byla zaměřena na oblast hodnocení pracovníků. Bylo zjišťováno, zda systém hodnocení pracovníků existuje a jak probíhá. Kdo koho a jak hodnotí a jestli existuje provázanost na odměňování. Dále, jak často hodnocení probíhá a jestli jsou zaměstnanci se systémem hodnocení seznámeni. Čtvrtá oblast byla zaměřena na motivaci zaměstnanců. Zde bylo zjišťováno, jaký druh motivace je v organizaci využíván. To znamená, jestli se organizace zaměřuje na poskytování finanční nebo nefinanční motivace. Případně zda si mohou zaměstnanci druh motivace sami zvolit. Poslední část rozhovoru byla směřována na oblast odměňování. Bylo zjišťováno, jaké složky tvoří mzdu, jak často jsou odměny poskytovány a v jaké formě. Dále, jak hodnotí vedení organizace prestiž pozice vůči společnosti a spokojenost zaměstnanců. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že je ve vybraných organizacích oblasti motivace a odměňování věnován značný prostor. Proces motivace, který vychází z potřeb zaměstnanců, žádná z organizací nevyužívá. Obě organizace využívají možnosti hodnocení pracovníků. Prostřednictvím tohoto hodnocení, organizace získává informace o tom, jak zaměstnanci pracují, jak zvládají své povinnosti a co postrádají. V některých bodech je systém hodnocení v obou organizacích podobný. Každá organizace využívá výsledky hodnocení jinak. Organizace motivují své pracovníky prostřednictvím finančních i nefinančních motivů. Nejčastěji je využíváno slovní vyjádření. Dále je z výsledků výzkumu patrné, že pro výkon pozice sociálního pracovníka, musí být člověk motivovaný samotnou prací. Práce ho musí bavit, naplňovat a motivovat zároveň. Prostor pro odměňování není moc velký, ale je možné nastavit systém odměn tak, aby vyhovoval zaměstnancům. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že obě instituce mají celkově spokojené zaměstnance. V závěru práce jsou uvedeny návrhy na zlepšení systému motivace a odměňování ve vybraných organizacích. Systém motivace a odměňování zaměstnanců představuje mnoho úskalí, ale nejdůležitější je, aby byl funkční a přínosný. To znamená, aby byl ve prospěch jak zaměstnanců, tak i celé organizace.
Analysis of motivation and remuneration of employees in a selected organization.
Keywords: Zaměstnanec; Zaměstnavatel; Motivace; Hodnocení pracovníků; Odměňování; Employee; Employer; Motivation; Staff evaluation; Remuneration