Intoxikace organismu a řešení následků - Brůžková, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá problematikou intoxikací organismu a řešením jejich následků se zaměřením na poškození jater. Nejprve je popsána anatomie jater, uložení a jejich funčnost v lidském organismu, popisují se zde různí druhy intoxikací, první pomoc laická a pomoc odborná. V práci je popsán systém Prometheus, který je používán jako eliminační metoda na regeneraci jaterní tkáně a v nškterých případech se používá na překlenutí doby, kdy je nemocný zařazen jako urgentní příjemce do čekací listiny k transplantaci jater. V práci jsou popsány dvě kazuistiky, kdy první je intoxikace alkoholem v kombinaci s houbami a druhá kazuistika se zabývá intoxikací neznámého původu. V práci je použit soubor všech pacientů po transplantaci jater za období od roku 2000 - 2009 v IKEM a v grafické podobě ukázáno, u kolika pacientů byla použita eliminační metoda přístrojem Prometheus a kolik pacientů díky tomuto přístroji přežilo dobu do transplantace jater. Závěrem lze říci, že použitím této léčebné metody se zvyšují šance na přežití pro intoxikované nemocné, kteří by bez eliminačních metod nepřežili.
Intoxication organism and solution off consequence
Keywords: Intoxikace; ortotopická transplantace jater; systém Prometheus; Intoxication; Orthotopic liver transplantation; system Prometheus