PLODNOST KRAV CHOVANÝCH V TECHNOLOGIÍCH S AUTOMATIZOVANÝM DOJENÍM - Vrbová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Rostoucí úroveň chovu skotu klade stále vyšší požadavky na mléčnou užitkovost a s ní velmi úzce související plodnost. Cílem práce bylo, na základě analýzy dat, zjistit plodnost dojnic chovaných v moderní technologii v kontextu s kvalitou výživy, ustájení a mléčnou užitkovostí a stanovit míru vztahu mezi plodností a mléčnou užitkovostí. Sledování stád probíhalo ve dvou chovech od května 2010 do prosince 2011. Data byla získána ze sestav kontroly užitkovosti, průvodních listů skotu a programu T4C (Time for Cows), který podrobně eviduje údaje o dojení jednotlivých krav. Celkově bylo statisticky vyhodnoceno více než 19 000 údajů o plodnosti a užitkovosti krav. Bylo zjištěno, že dojnice chované v moderní technologii, která využívá dojících robotů dosáhly mezidobí 368,97 dnů a 406,27 dnů, což je o 30 respektive 15,72 dne méně ve srovnání s průměrem České republiky. Hodnota servis periody ve sledovaných chovech byla 109,19 dne a 119,58 dne. Oproti celostátnímu průměru je to o 12,80 a 3,31 dne kratší SP. Inseminační interval 62,63 dne a 81,06 dne byl opět o 20,36 a 1,93 dne kratší než průměrný inseminační interval v ČR za rok 2010. Korelační vztah mezi mléčnou užitkovostí a plodností byl zjištěn jako statisticky průkazný pouze u inseminačního intervalu rxy = - 0,302+ a servis periodou rxy = 0,402+. Byla potvrzena hypotéza, že dojení krav pomocí automatických systémů nemá negativní vliv na plodnost.
FERTILITY OF COWS KEPT IN MODERN TECHNOLOGY
Keywords: plodnost; dojivost; dojící roboty; Automatic Milking System; fertility; milk yield