Dobrovolnická činnost Diecézní charity v Českých Budějovicích očima klientů - Kožantová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem mé bakalářské práce je Dobrovolnická činnost Diecézní charity v Českých Budějovicích očima klientů. Dobrovolnictví není v lidské společnosti něčím novým. Vždyť v každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, chudobě či přírodní katastrofě pomoc potřebovali. Cílem práce bylo zjistit, jaké požadavky mají klienti, kteří využívají služeb nabízených Dobrovolnickým centrem při Diecézní charitě České Budějovice, na dobrovolníky, a jak hodnotí jejich činnost. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy dobrovolnictví, dobrovolník, dobrovolnická služba a charita. Dále je popsána činnost Diecézní charity České Budějovice a zejména Dobrovolnického centra při Diecézní charitě České Budějovice včetně jeho vývoje a dobrovolnických programů. Pro realizaci praktické části jsem zvolila kvalitativní výzkum, metodu dotazování, techniku polostandardizovaného rozhovoru. První skupinu dotazovaných tvořili koordinátoři dobrovolníků v zařízeních využívající pro své klienty služby většího počtu dobrovolníků. Druhou skupinou byli lidé, kteří se ve svém životě scházejí s dobrovolníkem. Jedná se o lidi s duševním onemocněním či mentálním postižením a seniory. Celkem byli osloveni 4 koordinátoři a 13 klientů ve čtyřech zařízeních. Přestože dobrovolníci docházejí i za jinými klienty, ne všichni byli vzhledem ke svému zdravotnímu stavu či stupni postižení schopni samostatně odpovídat na otázky, nebo se nechtěli výzkumu zúčastnit. Výsledky výzkumu ukázaly, že všichni z dotázaných respondentů kladně hodnotí práci dobrovolníka. Cení si zejména toho, že za nimi dochází někdo, s kým si mohou třeba jen popovídat, někdo, s kým mohou jít na procházku, do divadla, do kina nebo nakupovat, prostě tam, kam chtějí a kam by se bez doprovodu sami nedostali. Oceňují, že dobrovolník přijde mezi ně, něco je naučí, s něčím pomůže. Dobrovolník by podle nich měl být hodný, přátelský, upřímný, laskavý, vstřícný k lidem, povídavý, měl by umět pomoci a snažit se vyhovět přáním klienta. Rovněž koordinátoři dobrovolníků v jednotlivých zařízeních spatřují význam dobrovolnické činnosti nejen pro jejich klienty ale i pro samotná zařízení, ať už se jedná o pomoc při zkvalitnění sociální péče, vyplnění volného času klientů i navázání nových přátelství. Bakalářská práce bude využita Dobrovolnickým centrem při Diecézní charitě České Budějovice, kde může pomoci při výběru dobrovolníků na základě zjištěných nejčastějších požadavků klientů a dále může být využita jako ocenění a poděkování klientů současným dobrovolníkům i jako inspirace pro dobrovolníky budoucí.
Voluntary activities of the Diocese Charity in České Budějovice seen from the clients´ point of view
Keywords: Dobrovolnictví; dobrovolník; Diecézní charita; Dobrovolnické centrum; volunteer activities; volunteer; Diocese Charity; Volunteer Centre