Kriminalita páchaná na seniorech - Bredová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Otázky násilí na seniorech jsou středem pozornosti mnoha vyspělých zemí. Staří lidé patří mezi jedny z nejrizikovějších populačních skupin. Je tomu tak proto, že obecně obyvatelstvo stárne. Každoročně se v České republice stávají stovky seniorů obětmi pachatelů trestných činů, a další stovky kriminálních případů zůstávají polici utajeny, protože nejsou oznamovány. Data byla získána prostřednictvím řízeného rozhovoru, modelové kasuistiky a sekundární analýzy dat. Výsledky, které byly vyhodnoceny, ukazují na fakt, že senioři se stávají čím dál tím častěji obětí trestného činu. Dále bylo zjištěno, že senioři nemají informace o opatřeních, která minimalizují možnost stát se obětí trestného činu. Pomocí statistiky byly zmapovány nejčastější trestné činy páchané na seniorech.
Crime perpetrated against seniors
Diplomová práce
Keywords: Bílý kruh bezpečí; domácí náslilí; kriminalita; senior; trestný čin; White circle safety; domestic violence; crime; senior; offence