Rizikově se chovající děti a jejich rodinné zázemí - Kulhánková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou rizikového chování u dětí v závislosti na jejich rodinném prostředí. Do jaké míry rodiče, a rodinné zázemí, ve kterém děti žijí, ovlivňuje jejich chování, hodnoty a postoje ve vztahu k rizikovému chování. Teoretická část je věnována rodině jako instituci a vztahové síti a projevům a podstatě rizikového chování u dětí. Praktická část sleduje, zda výskyt užívání legálních, případně nelegálních návykových látek v rodinném prostředí ovlivňuje chování dětí. Cílem dotazníkového šetření bylo zjistit, jaké zkušenosti mají děti ze Základní školy v Chlumčanech a děti z Dětského diagnostického ústavu v Plzni s kouřením cigaret a konzumací alkoholu. Do jaké míry si uvědomují nebezpečí skryté v návykových látkách a jak hodnotí jejich rizikovost ve vztahu ke své zkušenosti. Z tohoto šetření jsou vyvozeny určité závěry.
Risk-behaving Children and their Family Background
Keywords: rodina funkční; problémová; afunkční a dysfunkční; rizikové chování; deviantní jednání a závadové party; útěky z domova a záškoláctví; šikana; vandalismus; toxikomanie; sprejerství a graffiti; sebevražedné pokusy a sebevraždy; delikvence; functional family; problem (family); afunctional and dysfunctional (family); risk behaviour; deviant behaviour and misbehaving gangs; (home) runaways and truants; bullying; vandalism; (drug) addiction; graffiti; suicide attempts and suicides; delinquency