Semantic fields of differing British and American Lexis - Kadlecová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se bude zabývat rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou v oblasti lexika. Je známo, že britská a americká slovní zásoba se liší, avšak popis rozdílů se často omezuje na pouhé seznamy slov, ze kterých nebývá patrné, ve kterých sémantických oblastech se rozdíly dají očekávat či jsou nejčastější. Cílem práce tak bude na základě vzorku rozdílné slovní zásoby obou regionálních variant angličtiny najít sémantická pole, ve kterých se dá s největší pravděpodobností očekávat odlišný výraz pro daný koncept. Výsledná sémantická pole budou pak zasazena do kontextu vývoje slovní zásoby angličtiny a budou popsány výsledné tendence. První část práce se zaměří na teoretické vymezení sémantiky, sémantických polí, obecné rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou a dále se bude blíže věnovat rozdílům lexikálním. Jednotlivé koncepty budou zkoumány onomaziologickým přístupem. Další části práce budou zaměřeny na vyčlenění vzorku pro analýzu, následovat bude samotná analýza vzorku a práci završí interpretace výsledků v kontextu vývoje angličtiny, speciálně v oblasti vývoje slovní zásoby.
Semantic fields of differing British and American Lexis
Keywords: Sémantika; sémantická pole; lexikologie; britská angličtina; americká angličtina; Semantics; semantic fields; lexicology; British English; American English