Analýza cestovního ruchu v Českém Krumlově a okolí - Miadiková, Věra (Jihočeská univerzita, 2020)
Cestovní ruch je jednou z nejdynamičtějších částí sektoru služeb v národním hospodářství. Tento výzkum analyzuje současný stav cestovního ruchu v Českém Krumlově a okolí, a to především příjezdový cestovní ruch tuzemské klientely. V konkrétní destinaci intenzita cestovního ruchu exponenciálně vzrůstá a přináší svá pozitiva a negativa. Práce popisuje konkrétní faktory, které současný stav ovlivňují. Základními prvky analýzy jsou nabídka destinace, tedy atraktivity a vybavenost destinace, a poptávka, která vytváří samotnou destinaci cestovního ruchu. Na základě dotazníkového šetření jsou konkretizovány aspekty, které charakterizují současný stav. Záměrem provedeného šetření je vyhodnocení dalších postupů vedoucích k rozvoji cestovního ruchu a uspokojení vzrůstajících potřeb tuzemských turistů. Práce mimo jiné uvádí nástroje a produkty, prostřednictvím kterých je možno dosáhnout dalšího rozvoje cestovního ruchu v destinaci.
Analysis of tourism in Český Krumlov and its surroundings
Keywords: domácí cestovní ruch; destinace; rozvoj cestovního ruchu; analýza; nabídka; poptávka; domestic tourism; destination; development of tourism; analysis; supply; demand