Nejistota a nejednoznačnost v díle Lemony Snicketa - Janský, Petr (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce bude zaměřena na podrobnou analýzu (close reading) dobrodružné série Řada nešťastných příhod Lemony Snicketa (Daniela Handlera), zaměřenou na téma nejistoty a nejednoznačnosti konkrétních motivů, postav i situací. Teoretickými východisky budou jak literárně teoretické (Botting, Coats, Mendlesohn), tak psychologické studie (Jung, Heidbrink). Vlastní interpretace bude zaměřena na posouzení nejistoty a nejednoznačnosti motivů v kontextu etické problematiky (relativita dobra a zla, bezpečí a nebezpečí, dětství a dospělosti). Konkrétně se práce zamyslí nad nejasnostmi spojenými s postavou a jménem Beatrice, s tajnou společností a jejím názvem (D.P.), s významem cukřenky, s funkcí intertextuálních odkazů i s otázkou počátku a konce příběhu. V neposlední řadě bude pozornost věnována psychologickému a etickému kontextu tématu sirotka a prvkům morality v analyzovaných příbězích.
Uncertainty and Ambiguity in the Work of Lemony Snicket