Vyšetření posturálních funkcí u dětí staršího školního věku na vybraných školách v Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci - Markesová, Radka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se věnuje vyšetření posturálních funkcí u dětí staršího školního věku na vybraných školách. Do výzkumu byly zapojeny základní škola Baarova v Českých Budějovicích a 2. základní škola v Jindřichově Hradci. Pro zjištění kvality těla byly použity standardizované testy na hodnocení postavy podle Jaroše a Lomíčka a hodnocení držení těla podle Matthiase, funkční testy svalů s tendencí ke zkrácení a s tendencí k ochabování. U záměrně vybrané skupiny jsme předpokládaly výskyt vadného držení těla a svalových dysbalancí u 30 % testovaných. Výzkumná skupina dosáhla v daném vyšetření lepších výsledků.
Investigation postural function of children older school age at primary school in České Budědovice and Jindřichův Hradec
Keywords: testování; držení těla; zkrácené svaly; oslabené svaly; svalová dysbalance; testing; posture; shortened muscles; weakened muscles; muscle imbalance