Vegetariánská výživa - Soukupová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou vegetariánství. Zaměřila jsem se na dopady rostlinné stravy na zdraví a popsala jsem současné trendy v oblasti vegetariánského stravování. Zajímala jsem se o smýšlení a informovanost veřejnosti o vegetariánství. Výzkum jsem prováděla v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Ve své práci jsem se zmínila zastoupení vegetariánství v různých zemích světa a stručně jsem popsala také historii této výživy a měnící se trend oblíbenosti masa ve společnosti. Upozornila jsem na potřeby různého zastoupení živin v jednotlivých fázích života, a tyto potřeby pak vztáhla k vegetariánskému stravování. Popsala jsem jaké živiny mohou v jednotlivých etapách života být při vegetariánské stravě nedostatečně zastoupeny a popřípadě jak tyto nedostatky kompenzovat. Zmínila jsem proč se lidé pro vegetariánství rozhodují, velkou část jsem věnovala zdravotním důvodům. V práci jsem popsala a rozebrala jednotlivé složky potravy. Důraz jsem dávala hlavně na živiny, které mohou být ve vegetariánském jídelníčku zastoupeny v nedostatečné míře. Pro výzkum jsem použila dotazník, který byl rozdáván obyvatelům v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Výsledky byly zpracovány pomocí tabulkového kalkulátoru MS Excel. Při výzkumu byly potvrzeny všechny tři předpokládané výzkumné otázky. Tedy, že veřejnost má i přes dostatečnou nabídku informací poměrně malé znalosti v oblasti vegetariánské výživy.Většina respondentů uvedla, že nezná žádný typ vegetariánství. Také výzkumná otázka týkající se smýšlení veřejnosti o ekonomické náročnosti se potvrdila. Převážná většina dotázaných se domnívala, že je tato strava ekonomicky náročnější. Jak potvrdil výzkum, vegetariáni jsou hojněji zastoupeni mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi, což potvrdilo třetí výzkumnou otázku.
Vegetarian nutrition
Keywords: výživa; vegetariánství; informovanost; alternativní výživa; diet; vegetarianism; knowledge; alternative nutrition