Transformace zelené řasy Desmodesmus quadricauda - Zahradníková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce byla příprava transformantů zelené řasy Desmodesmus quadricauda s využitím metody elektroporace. Testovala jsem citlivost D. quadricauda k antibiotikům za účelem výběru vhodného selekčního markeru. Testovala jsem několik elektroporačních metod, pokoušela jsem se optimalizovat podmínky elektroporace. Pokusila jsem se o transformaci synchronní a asynchronní kultury řasy v různých stádiích buněčného cyklu. Testovala jsem vliv sonikace a skleněných kuliček na poškození buněčné stěny D. quadricauda za účelem uvolnění jednotlivých buněk cenobia a tím zvýšení účinnosti transformace.
Transformation of green algae Desmodesmus quadricauda
Keywords: transformace; Desmodesmus quadricauda; elektroporace; transformation; Desmodesmus quadricauda; electroporation