Lišovská pamětní kniha (I. část: 1677-1739) - Koterzynová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Kateřina Koterzynová Lišovská pamětní kniha (I. část: 1677-1739) Tématem této bakalářské práce je pamětní kniha města Lišova, která je uložena ve Státním okresním archivu České Budějovice ve fondu Archiv města Lišova. Ve třech úvodních kapitolách je obecně vysvětlen vývoj městských knih v českých zemích, popsána historie města Lišova s důrazem na období, kdy byla vedena editovaná část pamětní knihy, a městská správa v Lišově. V poslední, třetí kapitole je zmíněna pamětní kniha Lišova, která obsahuje celou řadu různých zápisů. Mezi nejzajímavější patří záznam o popravě dívky, která zabila vlastní nemanželské dítě, o zlaté svatbě primátora nebo o vyloupení lišovského kostela sv. Václava. Vedle zápisů ryze pamětního charakteru jsou zde i úřední záznamy, např. potvrzení městské rady, a záznamy hospodářského charakteru jako např. soupis polností a jejich vlastníků. Přílohu bakalářské práce tvoří edice první části lišovské pamětní knihy vedené v letech 1677-1739. Součástí edice je rovněž ediční poznámka a slovníček latinismů. V ediční poznámce jsou popsány zásahy do textu pamětní knihy a postup při editování. V slovníčku jsou vysvětleny latinismy, které se v textu pamětní knihy často vyskytují.
Memorial book of Lišov (I. part: 1677-1739)