Projekt ochrany obyvatelstva - preventivní opatření k připravenosti zvládání stresových podnětů vyvolaných mimořádnou událostí - Binterová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Poskytování pomoci obyvatelstvu postiženému stresovými podněty je na dobré úrovni. Zjištění ukazují, že systém poskytování pomoci je nastaven a garantuje svoji funkčnost i výkonnost. Jeho součástí je i příprava příslušníků složek Integrovaného záchranného systému poskytovat pomoc v rámci stresové zátěže obyvatelstva. I ta je poskytována na dostačující úrovni s markantním úsilím služebních orgánů o její rozvoj a strukturaci. Problém je zjišťován v úrovni připravenosti obyvatelstva. Jeho chování neodpovídá potřebám, lidé se chovají chaoticky, nerespektují pokyny, podceňují nebezpečí. Důvodem není to, že pro jejich přípravu nebyly vytvořeny podmínky, nebo že by neprobíhala vůbec. Bylo zjištěno, že nabídka předmětné výchovy obyvatelstva je na dostatečné úrovni a má adekvátní rozsah. Rovněž tak její formy pokrývají reálná očekávání. Problémem je její omezené využívání obyvateli z důvodu podceňování rizik a nebezpečí. Lidé jsou lhostejní, domnívají se, že oni osobně nebudou ohroženi a postiženi. Důsledkem je stav, kdy jednotlivci ani jejich komunity nejsou na mimořádné události připraveni a neznají, jak se při nich racionálně a bezpečně chovat. To vede k dalšímu prohloubení stresové zátěže a ke gradaci vyvolaných psychických problémů. Jako řešení je doporučováno vytvoření všeobecného veřejného mínění upozorňujícího na nebezpečí mimořádných událostí a na nutnost odpovědné osobní přípravy na ně, včetně registrace souvisejícího psychologického ohrožení.
Project wardships population - precautionary measures to readiness coping stress instigations developed extraordinary newsmaker.
Keywords: Hasičský záchranný sbor České republiky Integrovaný záchranný systém Krizová intervence Ochrana obyvatelstva Policie České republiky Posttraumatická stresová porucha Stresové podněty Zdravotnická záchranná služba; Firemen Rescue Brigade of the Czech Republic Integrated Rescue System Crisis Intervention Protection of inhabitants Czech Republic Police Posttraumatic stress disorder Stress incentives Medical Rescue Service