ŽIVOTNÍ DÍLO PHDR. BŘETISLAVA HOFBAUERA - Vyternová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá rozborem životního díla PhDr. Břetislava Hofbauera. Na začátku je uveden jeho životopis, který zajišťuje snadnější zařazení kontextu jeho tvorby v jednotlivých životních etapách. Následně se práce věnuje zmapování, rozboru a analýze publikacích sepsaných Hofbauerem jako autorem či spoluautorem. Zmiňuje autory, kteří měli vliv na jeho filosofické myšlení a jeho celkový pohled na volný čas, výchovu a pedagogiku volného času. Dále zpracovává získaná data a rozděluje je do tří tematických oblastí, které je možné definovat jako stěžejní. Následně formuluje závěry a uvádí celkový přínos Hofbauera jak na poli teorie v oblasti zhodnocování volného času a pedagogiky volného času. V příloze předkládá kompletní přehled jím publikovaných článků a knih.
PHDR. BRETISLAV HOFBAUER´S LIFEWORK
Keywords: PhDr. Břetislav Hofbauer; výchova ve volném čase; zhodnocování volného času; dětské hnutí; dětská organizace; sdružení dětí a mládeže; organizace dětí a mládeže; zařízení volného času; dětská práva; participace; animace.; PhDr. Bretislav Hofbauer; education in leisure time; evaluation of leisure time; children movement; children organization; children and youth association; children and youth organisation; leisure time arrangements; children laws; participation; animation