Zařazení rytmických forem do výuky tělesné výchovy na prvním stupni škol v Českých Budějovicích - Bromová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce bylo zjištění stavu zařazování výuky tanců a rytmických forem do hodin tělesné výchovy na prvním stupni základních škol. Předmětem výzkumu byl vztah žáků k pohybové aktivitě s hudebním doprovodem. Výzkumným souborem bylo 158 žáků druhých tříd ze třech základních škol v Českých Budějovicích. Použitou výzkumnou metodou byl dotazník. Výsledky potvrdily předpoklad, že zařazení rytmických forem do výuky tělesné výchovy je málo frekventované, přestože rytmické formy jsou zaneseny v kurikulech. Stav se lišil na jednotlivých školách, dokonce i v jednotlivých třídách. Výzkum prokázal, že jen necelá polovina z žáků druhých tříd navštěvuje pohybový, sportovní, či taneční kroužek. Tato práce stručně poukázala na problematiku využívání hudebního doprovodu při výuce.
The inclusion of the rhythmical forms in physical education at primary school in České Budějovice
Keywords: děti mladšího školního věku; školní tělesná výchova; hudebně pohybová výchova; rytmická gymnastika; tanec; dětský aerobik; children in the age of the first grade of primary school; school physical education; physical education with music; rhytmic gymnastics; dance; aerobic for children