Lidské zdroje a jejich získávání ve vybraném podniku - Bartrop, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je specifikace požadavků na lidské zdroje v souvislosti s jejich získáváním ve vybraném podniku včetně navržení nových postupů a vhodných změn.Dílčím cílem práce je zjistit, zda je v oblasti řízení lidských zdrojů na úrovni malého podniku prostor ke specifikaci požadavků na získávání lidských zdrojů a určení personální odpovědnosti. Jako měřítko jsou použity dostupné publikace a odborná literatura. Porovnáním reálné situace podniku vůči očekávaným postupům a metodikám v řízení lidských zdrojů zjistíme, zda se realita vymyká či naopak následuje přijatelné metody v oboru řízení lidských zdrojů. Zvolena je metoda porovnávání rozdílů dle standardu popsaném v literatuře. Metodika: Zúčastněné pozorování probíhalo při pracovním výkonu zaměstnanců se svolením majitele VP v pracovních dnech při běžném provozu. Pozorování proběhlo v lednu 2018 během návštěv provozních hal třikrát v dopoledních hodinách a dvakrát v odpoledních hodinách. Cílem pozorovaní bylo zhodnotit pracovní aktivitu, přístup zaměstnanců k pracovním úkolům, posoudit úroveň komunikace s kolegy a nadřízenými a jejich frekvenci. Částečně strukturovaný rozhovor proběhl 2. února 2018 s majitelem firmy v neformálním prostředí. Rozhovor probíhal uvolněně v přátelské atmosféře a majitel byl ochotný spolupracovat. Zápis rozhovoru byl uskutečněn na místě ve formě poznámek. Cílem rozhovoru bylo získat porozumění v oblastech řízení, vedení a jednání VP. Zjistit, zda jsou pracovní pozice obsazeny, jakou formou jsou zaměstnanci získáváni, jak jsou motivováni k nástupu i v pracovním poměru, úroveň komunikace a přístup majitele ke vzdělávání. Dotazník byl osobně rozdán mezi zaměstnance podniku a data přijata ke zpracování v březnu 2018. Otázek je 19, z nichž 2 jsou otázky otevřené k vlastní formulaci, ostatní ve formě výběru, a to zaškrtnutím jedné z možností.
Human resources and their recruitment in selected company
Keywords: lidské zdroje; získávání pracovníků; motivace; vzdělávaní zaměstnanců; osobní a profesní rozvoj; human resources; recruitment; motivation; training and education; proffesional development