Subjektivní pohled sester na problematiku důstojného umírání - Formánková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá subjektivním pohledem sester na problematiku důstojného umírání. Zda je možné v nemocnici zemřít důstojně. Co je důležité pro zajištění důstojné smrti. Které faktory ovlivňují kvalitu péče o umírající. Jaké jsou potřeby umírajících. Dále postoje sester ke vzdělávání v této problematice a na tvorbu paliativních týmů v nemocnicích. Empirická část práce byla zpracována kvalitativním výzkumem s využitím polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek byl tvořen 9 sestrami pracujících na nemocničních odděleních.
The subjective view of nurses on the issue of dignified dying
Keywords: umírání; smrt; důstojnost; nemocnice; sestra; umírající; paliativní péče; ošetřovatelství; dying; death; dignity; hospital; nurse; dying person; palliative care; nursing care