Řečové dovednosti žáků 1. ročníků ZŠ v kontextu čtenářské gramotnosti - Feiková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce je zaměřena na řečové dovednosti žáků v prvním ročníku základní školy. Teoretická část se věnuje jazykovému vývoji dítěte a jazykovým rovinám, nástupem dítěte do povinné školní docházky a charakteristice dítěte mladšího školního věku. Dále se věnuje čtenářské gramotnosti tomu, jak ji u dětí rozvíjet a podporovat, aby se naučily nejen číst a psát, ale především našly lásku ke knihám. Výzkumná část představuje kazuistiku deseti respondentů, která pomocí anamnézy a diagnostické baterie zjišťuje úroveň jazykových schopností dětí v první třídě v určitém časovém horizontu. Pro praktickou část byl vytvořen zásobník námětů, her a aktivit pro rozvoj řečových dovedností žáků v 1. ročníku základní školy a některé činnosti byly s dětmi ověřeny v praxi.
Speaking skills of primary school pupils in the context of reading literacy
Keywords: čtenářská gramotnost; dítě mladšího školního věku; jazykové roviny; jazykový vývoj; pedagogická diagnostika; řečové dovednosti; child of younger school age; language development; language levels; pedagogical diagnostics; reading literacy; speaking skills