Početnost perlorodky říční (Margaritifera margaritifera) na vybrané lokalitě v jižních Čechách - Tulachová, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Perlorodka říční (Margaritifera margaritifera) je kriticky ohrožený druh. Její přežití záleží na zachování stavů hostitelských ryb (pstruh obecný, Salmo trutta m. fario), na kterých ranná vývojová stádia živočicha parazitují . Mnohem důležitější je ale zachování vhodného životního prostředí čistých chladnějších řek s příslušným extenzivním managementem okolní krajiny. Pro udržení populací perlorodky říční v České republice je nezbytné znát její místní nároky na životní podmínky. V této práci byl sledován vliv teploty na početnost populací a monitorována změna kvantity jedinců na sledované ploše po zavedení nového potravního prvku. Ten byl zrealizován vytvořením živného potůčku, protékajícího přes přilehlou louku a široce ústícího do řeky. Při sledování počtů byly perlorodky rozlišeny na juvenilní a adultní jedince a výsledky byly pro obě skupiny vyhodnoceny zvlášť. Byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl mezi jednotlivými lety, a to u juvenilních i adultních perlorodek. Výjimkou byl pouze rok 2009, kde u adultních jedinců rozdíl nalezen nebyl. Dále byl zaznamenán výrazný vzrůst pozorování juvenilních jedinců během letního období. Křivka početnosti měla srovnatelný průběh s teplotní křivkou daného období. Vliv teploty na početnost ale nebyl statisticky průkazný.
Abundance of pearl mussel (Margaritifera margaritifera) in the selected locality in South Bohemia
Keywords: perlorodka; teplota; populace; freshwater pearl musse; temperature; population