Izolace specifických druhů bakterií z permafrostu - Rodová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zaměřuje na izolaci a charakterizaci bakterií z permafrostu Arktidy, které jsou schopné rozkládat alifatické a aromatické uhlovodíky. Jelikož dřívější analýzy ukázaly, že v permafrostu dominují Proteobakterie a Aktinobakterie, byla i tato práce zaměřena na tyto dvě skupiny. Alifatické a aromatické uhlovodíky rozkládá velice specializovaná skupina bakterií, které mají unikátní enzymatický aparát. Díky této schopnosti se podílejí na cyklu uhlíku ve specifických kryoturbovaných půdních horizontech Arktidy, kde byl prokázán vysoký výskyt alifatických a aromatických uhlovodíků. V neposlední řadě lze tyto bakterie využít i k biotechnologickým účelům při odbourávání ropných uhlovodíků a dalších polutantů.
Isolation of specific species of bacteria from permafrost
Keywords: Permafrost; Aktinobakterie; Proteobakterie.; Permafrost; Actonobacteria; Proteobacteria.