Účetní, daňové a právní aspekty přeměny právní formy podnikání fyzické osoby na právnickou osobu v podmínkách ČR - Bendová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je vyhodnotit účetní, daňové a právní aspekty přeměny právní formy podnikání na konkrétním případu v souvislosti s právními předpisy České republiky. Záměrem provedeného výzkumu je analýza právních forem podnikání, včetně výhod a nevýhod jednotlivých druhů podnikání, na které navazují možné varianty transformace, dále pak vytvoření určité osnovy pro založení společnosti s ručením omezeným a rozbor prodeje či pronájmu obchodního majetku fyzické osoby do takto založené společnosti. Na konci práce provedu zhodnocení daňové úspory a vyjádřím své doporučení. Vytvořené řešení může být uplatněno jako inspirace pro eventuálního zájemce o přeměnu z osoby samostatně výdělečně činné na společnost s ručením omezeným.
Accounting, tax and legal aspects of transformation the legal form of business natural person to a legal entity in condition of CR
Keywords: podnikatel; osoba samostatně výdělečně činná; společnost s ručením omezeným; transformace; businessman; self-employed person; limited liability company; transformation