Specifika mezinárodní silniční přepravy odpadů - Šoporová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2017)
Nárůst produkce odpadu je v posledních letech dramatický, a to z důvodu vytvoření nových odvětví podnikání a také navyšování lidského standartu. Odpad byl vytvářen, je a také v budoucnu určitě bude. Proto je nutností začít vytvářet takové technologie, které budou schopny vyprodukovaný odpad, co nejvíce recyklovat a znovu využívat. Evropská unie už se problematikou odpadů zabývá a vytváří legislativu, kterou usměrňuje produkci a nakládání s odpady. Některé podniky anebo i celé státy Evropské unie nemají technologie pro likvidaci vyprodukovaného odpadu, a proto je nutné tento odpad přepravovat do jiných států anebo jenom do jiných provozoven pro likvidaci. Silniční nákladní doprava je již několik let nejvyužívanějším dopravním oborem ve světě. Tato skutečnost je zapříčiněna nejen svou rychlostí přepravy nákladů, ale i svou flexibilitou, dostupností a možností dostat se až na potřebné místo vykládky. Proto často dochází k přepravě odpadů pomocí silničních nákladních vozidel.
Specifics of International Road Transport of Waste
Keywords: Doprava; odpad; reverzní logistika; mezinárodní přeprava; životní prostředí; Reverse logistics; international transportation; transport; waste; international agreements; environment