Protocollum domesticum farnosti velkomeziříčské (1816-1938) - Mrňa, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním úkolem bakalářské práce nesoucí název ''Protocollum domesticum farnosti velkomeziříčské (1816-1938)'' je představit čtenáři jeden z typů farních kronik, který se vedl na farním úřadě ve Velkém Meziříčí. Jedná se o diplomatický rozbor pramene důležitého pro rekonstrukci dějin římskokatolické církevní správy v daném období. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První z nich přináší přehledný souhrn dějin města a jeho duchovní správy od bájných počátků až do současnosti. Druhá kapitola se věnuje problematice norem pro vedení farních kronik a jejich typům. Vnějším a vnitřním popisem se zabývá třetí kapitola. Následuje část představující životní osudy jednotlivých autorů. Poslední kapitolu lze nazvat srdcem celé práce. Nachází se v ní totiž struktura domácího protokolu. Zde jsou popsány jednotlivé kapitoly tak, jak jdou za sebou ve farní kronice. Tato část může být využita jako průvodce samotným pramenem. Součástí práce je seznam pramenů a literatury a přílohy, které obsahují přehledné tabulky a ukázky písma jednotlivých autorů kroniky.
Protocollum domesticum Parish of Velke Mezirici (1816-1938)
Keywords: farní kroniky; kronikářství - normy; Velké Meziříčí; parish chronicles; chronicle writing - norms; Velke Mezirici