Sledování a detekce kmenů Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae s produkcí ESBL v Nemocnici Prachatice, a. s. v období 2014-2018. - Tvrdková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakteriální rezistence a její stále se zvyšující nárůst je velmi závažným problémem rozšířeným po celém světě. Některé bakterie jsou rezistentní přirozeně, některé však rezistenci získávají. Proto se můžeme setkat s bakterií, která byla původně antibiotiky bez problémů zničena, ale v průběhu času, díky komunikaci mezi různými bakteriálními druhy a předávání si informací v podobě různých mutací a také často i nesprávnému podání antibiotik a působení selekčního tlaku, se stane bakterií rezistentní na určitá antibiotika. Jedním typem takto získané rezistence je produkce širokospektrých beta laktamáz typu ESBL. Cílem této práce je zjistit zastoupení a vývoj produkce ESBL u kmenů Escherichia coli a kmenů Klebsiella pneumoniae, jakožto nejčastějších producentů těchto širokospektrých beta laktamáz, na jednotlivých nemocničních odděleních a v různých typech klinického materiálu v časovém úseku 5 let. Práce je také zaměřena na vývoj antibiotické rezistence rovněž v časovém úseku 5 let. Sběr dat a metodické provedení probíhalo na Oddělení lékařské mikrobiologie v Nemocnici Prachatice, a.s. Pro určení mikroba byla použita komerční souprava ENTEROtest 24 N a INDOL test. Pro stanovení citlivosti k antimikrobiálním látkám byla použita disková difuzní metoda a metoda stanovení minimální inhibiční koncentrace. Pro detekci ESBL byl požit komerční set MASTDISC AmpC a ESBL (D68C). Bylo zjištěno že, téměř každým rokem (kromě 2016) se počet kmenů Escherichia coli s produkcí ESBL a kmenů Klebsiella pneumoniae s produkcí ESBL zvyšoval. Bylo také zjištěno, že největší počet producentů ESBL byl zachycen u kmenů Klebsiella pneumoniae. Dále byly producenti ESBL rozděleni podle nemocničních oddělení, kde byl zjištěn u obou producentů nejčastější výskyt ESBL na interním oddělení. Dále bylo provedeno rozdělení producentů ESBL podle záchytu v různých typech klinického materiálu, kde u obou mikrobů byl největší záchyt v moči. Díky této skutečnosti byl zjištěn vývoj antibiotické rezistence u obou mikrobů v časovém úseku 5 let právě ve vzorcích moči. Při sledování vývoje antibiotické rezistence v časovém úseku 5 let nebyl zjištěn u jednotlivých antimikrobiálních látek výrazný nárůst rezistentních kmenů. Pouze u cefalosporinů 3. generace byl zaznamenán jistý nárůst rezistence téměř každým rokem u obou mikrobů. Konkrétně u izolátů Escherichia coli se procentuální počet rezistentních kmenů na tato antibiotika zvýšil z 6 % na 9 % a u izolátů Klebsiella pneumoniae se zvýšil z 29 % na 33 %.
Monitoring and detection of Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae strains with Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) production in Hospital Prachatice, a. s. in 2014-2018.
Keywords: Bakteriální rezistence; beta-laktamová antibiotika; širokospektré beta-laktamázy ESBL; Escherichia coli; Klebsiella pneumoniae; Bacterial resistance; beta-lactam antibiotics; extended spectrum beta-lactamases ESBL; Escherichia coli; Klebsiella pneumoniae