Aktivity zaměřené na prevenci socio-patologických jevů u dětí a mládeže ve vybraných nízkoprahových centrech - Vyhlídková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na volnočasové aktivity poskytované s ohledem na prevenci socio-patologických jevů u dětí a mládeže ve vybraných nízkoprahových centrech. Cílem práce je identifikace podoby přístupů v sociální práci s dětmi s ohledem na kulturu a zvyky dané společnosti. Důvodem pro výběr tématu je osobní zkušenost s prací s dětmi a mladými lidmi v nízkoprahovém zařízení a zájem o uvedenou problematiku. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části je představena sociální práce jako pomáhající profese. Z hlediska kompatibility byla teorie členěna na sociální práci s dětmi a mládeží v kontextu České a Zambijské republiky, kde probíhal výzkum. V teoretické části byly také popsány socio-patologické jevy ve společnosti. Rizikové chování, jež nejvíce ohrožuje cílovou skupinu dětí a mládeže, bylo specifikováno i s možnou prevencí patologického jednání. Výzkumná část obsahuje popis a výsledky šetření, které proběhlo kvalitativní a kvantitativní formou ve vybraných centrech v České a Zambijské republice. Kvalitativní výzkum byl proveden metodou doslovné transkripce ze získaných rozhovorů. Rozhovory byly uskutečněny s pracovníky zařízení pro děti a mládež z obou zemí. Kvantitativní šetření bylo realizováno prostřednictvím anonymních dotazníků, které byly rozdány dětem a mladým lidem taktéž v obou organizacích. Pomocí získaných dat, a to zaprvé přepisem rozhovorů a za druhé vyjádřením absolutní a relativní četnosti z dotazníků, byly identifikovány podoby přístupů v sociální práci s dětmi. Vědeckým přínosem byla již zmíněná identifikace podoby přístupů v sociální práci s dětmi, a sice s ohledem na kulturu a zvyky dvou odlišných společností. Práce byla komparací současného stavu služeb, a to zejména s důrazem na aktivity zaměřené na prevenci socio-patologických jevů.
Activities Aimed at the Prevention of Children´s and Youth´s Sociopathic Phenomena in Selected Youth-drop in Centers
Keywords: nízkoprahová zařízení; děti a mládež; pomáhající profese; socio-patologické jevy; prevence; rizikové chování; youth-drop institution; children and adolescents; preventing profession; socio-pathological traits; prevention; risk behavior