Aspekty etického jednání klientů Doléčovacího centra Prevent v kontextu budování jejich nové identity. - Koreš, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na proces změny jednání a postojů u klientů, kteří prošli léčbou ze závislosti. Zaměřuji se na etické aspekty těchto změn a jejich vývoj v kontextu budování nové identity klientů. Analyzuji prostředí a služby ve kterých ke změnám dochází, přístupy k léčbě a modely závislostí jako ovlivňující faktory změn. Dále se zabývám pojetím utváření identity ve výzkumu M. Brožové jako procesem změny po léčbě v komunitách a léčebnách. V závěru zkoumám pojetí etiky a jejích součástí jako východiska pro možnost definovat znaky etického jednání v tématech respondentů. Praktická část je sondou do procesu vývoje jednání a postojů u klientů v Doléčovacím centru Prevent. V úvodu představím metody výzkumu, výběr oblastí, výzkumný vzorek a postupy práce. Dále jsou uvedeny jednotlivé rozhovory s respondenty včetně interpretace jednání na pozadí rovin lidské praxe a interpretace změn jednání. V rozhovorech se zaměřuji na vnímání změny samotnými klienty, na jejich představy o svobodě a životních hodnotách.
Ethical Behaviour Aspects of Clients of the Prevent After Care Centre in Connection with the Build-up of their New Identity
Keywords: změna; změna jednání; etické jednání; léčba; léčebné přístupy; pojetí závislosti; drogová problematika; identita; normy; hodnoty; svoboda.; Transformation; change of behaviour; ethical behaviour; therapy; approaches to therapy; conception of addiction; the drug issue; identity; norms; values; freedom.