From Child in Time to Atonement: The importance of crisis in Ian McEwan's works - Krhutová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2017)
Předmětem diplomové práce "Od Dítěte v pravý čas k Pokání: Důležitost krize v dílech Iana McEwana" je identifikace a následná analýza výše zmíněné problematiky. Práce se zaměřuje na šest novel spadajících do daného úseku, tzn. Dítě v pravý čas, Nevinný, Černí psi, Nezničitelná láska, Amsterdam a Pokání. V teoretické části je Ian McEwan představen a zařazen do kontextu britské literatury. Práce toho spisovatele jsou příležitostně ovlivněny postmoderním uvažováním, z toho důvodu je krátce nastíněn i koncept postmodernismu. McEwanova tvorba ze sledovaného období je také pevně zakořeněna v jeho literárních počátcích, proto je v práci zahrnuto i krátké představení jeho dřívějších děl. Následující, praktická část zkoumá koncept krize v díle Iana McEwana a na příkladech vybraných děl rozebírá jednotlivá témata.
From Child in Time to Atonement: The importance of crisis in Ian McEwan's works
Od Dítěte v pravý čas k Pokání: Důležitost krize v dílech Iana McEwana
Keywords: Ian McEwan; současná britská literatura; postmodernismus; krize; Ian McEwan; the contemporary British literature; postmodernism; crisis