Analýza vybraných učebnic 1. stupně ZŠ v oblasti finanční gramotnosti - Marešová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je rozdělena na teoretickou část a část praktickou. V teoretické části se práce zabývá rozborem učebnice. Její strukturou, teorií, obsahem, textem, funkcí, a výzkumem na bázi informační. Dále se zabývá přístupy a metodami ve zkoumání učebnic jako takových. Práce se také zaměřuje na didaktickou vybavenost učebnic a na obtížnost textu učebnic. Konec teoretické části představuje zahrnutí finanční gramotnosti do Rámcově vzdělávacího programu. Vpraktické části se práce zabývá analýzou tří různých učebnic finanční gramotnosti a dvou učebnic obsahujících kapitoly zaměřené na finanční gramotnost. Analýza učebnic byla provedena z hlediska didaktické vybavenosti a následně také z hlediska obtížnosti textu. Výběr analyzovaných učebnic měl být uskutečněn dle výsledků dotazníkového šetření.
Analysis of selected elementary school textbooks in the field of financial literacy
Keywords: učebnice; analýza; finanční gramotnost; didaktická vybavenost; obtížnost textu; textbook; analysis; financial literacy; didactical quality; text difficulty