Smrt a umírání v perspektivě religiozně chápané pedagogiky volného času - Durecová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá křesťanským pohledem na smrt a umírání v historickém i současném pojetí. Dále pak možností změny v současném postoji k náboženství, smrti a umírání za pomoci Pedagogiky volného času. První kapitola je věnována náboženství a smrti obecně, zejména pak Židovskému a antickému postoji ke smrti a umírání, z velké části se zaměřuje na počátek a vývoj křesťanského chápání smrti a s tím související náboženské praktiky a rituály. Náplní druhé kapitoly je současné vnímání náboženských představ týkajících se smrti a především současný sekularizovaný postoj k tradičnímu náboženskému pojetí smrti. Třetí kapitola se zaměřuje na možnou budoucí změnu v postoji ke smrti a náboženství za pomoci Pedagogiky volného času a metody Filosofie pro děti. V závěru je uvedeno, zda se podařilo dosáhnout předem vytyčených cílů a stručné shrnutí práce.
Death and dying in the perspective of religiously understood pedagogy of free time
Keywords: náboženství; smrt; umírání; Židé a smrt; Antika a smrt; křesťanský pohled na smrt; smrt v současné společnosti; tabu smrti; pedagogika volného času; filosofie pro děti; religion; death; dying; Jews and death; Ancients and death; Christian view of death; death in contemporary society; taboo of death; Free time education; Philosophy for children