Obrazová fúze v rámci biopsie prostaty - Žůček, David (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato odborná práce se zabývá užitím obrazové fúze v rámci biopsie prostaty, což je již několik desítek let používaná metodika, která slouží k co nejpřesnějšímu zachycení patologických nálezů na prostatě, a to primárně rakoviny prostaty. Pro navádění biopsie je zde použito spojení obrazových modalit, kterými jsou magnetická rezonance a intrakavitální ultrasonografie. Cílem studie bylo prostudování málo obvyklé situace, kdy jeden a ten samý radiologický tým provádí zároveň oba výkony, z nichž je tvořena metodika biopsie prostaty naváděná obrazovou fúzí. Následně jsme stanovili hypotézu, která tvrdí, že lze nalézt specifické výhody, když lékař i radiologický asistent ovládají a provádějí oba výkony z nichž sestává obrazovou fúzí magnetické rezonance a intrakavitální ultrasonografie naváděná biopsie prostaty u téhož pacienta. Metodikou teoretické části bylo prostudování převážně zahraničních odborných lékařských článků a literatury a následné použití informací pro objasnění popisované metodiky. V praktické části byla metodou ROC analýzy zpracována výstupní data vyšetření 59 pacientů poskytnutá panem MUDr. Zdeňkem Chudáčkem Ph.D. a následně porovnána se dvěma zahraničními studiemi pro ověření stanovené hypotézy. Výsledek ROC analýzy a jeho porovnání se zahraničním studiemi potvrdil hypotézu, a tudíž i přítomnost specifických výhod prostudované málo obvyklé situace provedení biopsie prostaty způsobem stanoveným na začátku studie. Výstupy práce budou použity v širší časopisecké publikaci, která má za cíl přiblížit problematiku této práce odborné radiologické veřejnosti.
Image fusion within prostate biopsy
Keywords: Obrazová fúze; prostata; magnetická rezonance; ultrasonografie; PI-RADS; biopsie; senzitivita; specificita; Image fusion; prostate; magnetic resonance imaging; ultrasonography; PI-RADS; biopsy; sensitivity; specificity