Příčiny brakace ve stádě užitkových krav - Stejskal, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá analýzou příčin vyřazování dojnic českého strakatého plemene v Zemědělském družstvu Velká Chyška. Zjištění nejčastějších důvodů vyřazování představuje pro chovatele velmi užitečné informace, protože zdravotní stav je jednou z nedílných součástí úspěšného chovu. Cílem práce bylo vyhodnotit hlavní příčiny brakace v jednotlivých ročních obdobích a vyřazené plemenice rozdělit na 2 skupiny dle podílu krve českého strakatého a red holštýnského plemene. U vyřazených dojnic byla zjištěna servis perioda, inseminační interval, mezidobí, užitkovost za laktaci, normovanou laktaci, sto dní laktace a také obsah bílkovin a tuků v mléce. Následně došlo k porovnání obou skupin mezi sebou a také k porovnání s produkčními krávami. Data byla získána z programu GEA Dairy plan, karet vyřazených zvířat, kontroly užitkovosti a laktačních lístků. Sledované dojnice tvořily skupinu o 453 kusech. Během jednoho roku (od 1. 9. 2012 do 31. 8. 2013) chovatelé vyčlenili celkem 130 plemenic. Ve skupině C 60 - 85% a R 40 - 15% (skupina C) bylo sledováno 305 dojnic (vyřazeno 96). Nejčastěji se jednalo o vyřazení z důvodu poruch reprodukce (26%) a problémům v poporodí (21%). Skupinu R 60 - 85% a C 40 - 15% (skupina R) tvořilo 148 dojnic (vyřazeno 34) a nejčastějšími důvody brakace bylo onemocnění paznehtů (29%) a poruchy reprodukce (26%). Vyřazování nejčastěji probíhalo na jaře a v létě. Na základě zjištěných výsledků a jejich rozboru proběhlo vyvození závěrů pro chovatelskou praxi a doporučení operativních zásahů v chovu. Výsledné procento vyřazení 28,7% je v souladu s chovatelskými cíli, které činí roční brakaci do 30% z celkového stavu dojnic. Důvody vyřazení se převážně shodují s výsledky kontroly užitkovosti v České republice.
Causes of culling the herd of utility cows
Keywords: chov skotu; dojnice; brakace; reprodukce; mléčná užitkovost; cattle breeding; dairy cows; culling; reproduction; milk yield