Rozvod a jeho vliv na dítě - Voříšková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá rozvodem a jeho vlivem na děti. Teoretická část vymezuje základní pojmy. Popisuje základní funkce rodiny a její význam pro dítě, a jsou zde představeny příčiny a druhy rozvodů. Dále teoretická část popisuje dopady rozvodu na dítě, zaměřuje se na emoce, chování a reakce v různém věku dítěte. Praktická část se věnuje kvalitativnímu výzkumu. Výzkum byl realizován pomocí polostrukturovaných rozhovorů s pěti dospělými respondenty, kteří v dětství zažili rozvod rodičů. Cílem práce je zjistit, zda se po rozvodu mění vztah mezi dítětem a rodičem, jak pohlížejí respondenti na rozvod s odstupem času a jaký je nejčastější dopad rozvodu na dítě.
Divorce and its affect on child
Keywords: rozvod; rodina; děti; dopady rozvodu; divorce; family; children; impacts of divorce