Udržitelný a odpovědný cestovní ruch ve Smart destinaci - Valtrová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem práce bylo aplikovat zásady udržitelnosti a odpovědnosti v destinacích cestovního ruchu s konceptem Smart Cities a Smart Regions a využití moderních metod a trendů pro rozvoj destinace cestovního ruchu. V práci byly tyto cíle aplikovány na město Český Krumlov, které postupně podniká kroky směřující ke konceptu Smart City, čímž zároveň přispívá i k odpovědnému a udržitelnému řízení cestovního ruchu v destinaci. Součástí práce je kvantitativní výzkum, který zkoumá vztahy mezi rezidenty města Český Krumlov a jeho návštěvníky. Dle výsledků výzkumu byla zpracována návrhová část. Návrhy jsou zaměřeny na vývoj nových smart technologií v dopravě. Chytré, moderní a udržitelné řízení dopravy v destinaci je jednou z důležitých součástí konceptu Smart City. Návrhy směřují k vytvoření uceleného systému řízení dopravy, které by mohlo být užitečné jak návštěvníkům města, tak jeho obyvatelům.
Sustainable and Responsible Tourism in a Smart Destination
Keywords: Udržitelný cestovní ruch; odpovědný cestovní ruch; Smart city; Smart destinace; rezident; iritace; Sustainable tourism; responsible tourism; Smart city; Smart Destination; resident; irritation