JEDNOTA ČSL. ORLA OD POČÁTKU STOLETÍ DO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY, NA PŘÍKLADU JIHOČESKÉ TŘEBONĚ A JINDŘICHOVA HRADCE - Pfeiferová, Mária (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá zkoumáním aktivit katolického tělovýchovného spolku Čsl. Orel od počátku století do druhé světové války. Popisuje jeho historii a na příkladu jeho aktivit na jihu Čech, konkrétně v Jindřichově Hradci a Třeboni vysvětluje jeho nejdůležitější činnost. Vysvětluje na konkrétních příkladech cíle jeho práce a také jeho historický význam. Ukazuje hlavní smysl v propojení duchovna a fyzična. V první části popisuje historii Čsl. Orla, jeho vznik, organizaci a nejzajímavější historické momenty. V druhé části popisuje jeho činnost na jihu Čech. V třetí části zasazuje do historického kontextu práci Orla v Třeboni a ve čtvrté části v Jindřichově Hradci.
Association of Czechoslovak Eagle from the beginning of the 20th century until the Second World War, in particular in South bohemian Třeboň and Jindřichův Hradec.
Keywords: Orel; České Budějovice; Jindřichův Hradec; Třeboň; spolek; volnočasové aktivity; katolické spolky; katolická církev; tělovýchova; duchovní rozměr; cvičení; pouť; divadlo; komunisté; válka; Eagle; České Budějovice; Jindřichův Hradec; Třeboň; association; leisure activities; Catholic clubs; Catholic Church; physical education; spiritual dimension; exercise; pilgrimage; theatre; Communists; war