Optimalizace technologie fotostimulace pro oddálení pohlavní zralosti u sivena amerického (Salvenilus fontinalis) - Jung, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo na základě dvou experimentů zhodnotit proces fotostimulace jako prevence nástupu pohlavní dospělosti u sivena amerického (Salvenilus fontinalis). Dalším, dílčím experimentem bylo posouzení efektu fotostimulace na důsledky agresivního chování mlíčáků. V prvním experimentu byly založeny dvě testované skupiny lišící se zdrojem osvětlení: metalhalogenové reflektory (HAL) a elektroluminiscenční diody (LED). V následujícím experimentu se testovalo již vlastní načasování aplikace fotostimulace. Řízený světelný režim byl v obou případech prodloužen na 18 hodin světelné fáze: 6 hodin temné fáze ve srovnání s kontrolní skupinou pod přirozenou fotoperiodou. Z výsledků obou experimentů vyplývá, že v předvýtěrovém období měli testované jikernačky i mlíčáci prokazatelně vyšší hmotnostní růst, a to až o 100 g (=0,05) z důvodu právě žádoucího oddálení pohlavního dospívání (až o jeden měsíc). Při získání stejných výsledků byl jednoznačně rentabilnější zdroj osvětlení LED diody, zároveň postačila aplikace 67 dní před předpokládaným výtěrovým obdobím. Pozitivně se fotostimulace projevila také na eliminaci důsledků agresivního chování mlíčáků. Získané výsledky naznačují, že fotostimulace může najít své uplatnění v intenzivním chovu lososovitých ryb v České republice.
Optimalization of photostimulation technology for delay sexual maturity of brook trout (Salvenilus fontinalis)
Keywords: fotostimulace; fotoperioda; pohlavní dospívání; siven americký.; brook trout; photoperiod; photostimulation; sexual maturation.