Arabismy v současné francouzštině - Jaszová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce Arabismy v současné francouzštině se zabývá výpůjčkami z arabského jazyka v současném francouzském jazyce. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. První část vymezuje pojem arabismus a podrobněji popisuje problematiku výpůjčky. Věnuje se okolnostem přejímání arabismů do francouzštiny a také modifikačním mechanismům pro jejich integraci. Druhá část spočívá v korpusovém výzkumu a klade si za cíl zhodnotit výskyt francouzských slangových výrazů arabského původu v současné francouzštině.
Arabisms in the Present-Day French
Keywords: Francouzština; arabština; arabismus; výpůjčka; korpus; slang; French; Arabic; Arabism; loanword; corpus; slang