Vliv zeměpisné šířky, resp. klimatických podmínek na chladovou odolnost ruměnice Pyrrhocoris apterus - Janda, Václav (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá vztahem místa původu a mírou chladové odolnosti ruměnice pospolné Pyrrhocoris apterus (Linnaeus, 1758). V experimentu bylo použito 13 populací z 12 evropských lokalit. Hodnoty SCP (10. percentil, první kvartil, průměr a medián) jednotlivých populací byly porovnávány s minimálními a průměrnými zimními teplotami daných lokalit. Vztah mezi teplotami prostředí a SCP jednotlivých populací je průkazný v případě, že jsou použita data všech populací. Po vyjmutí tří jižních nediapauzujících populací je tento vztah neprůkazný.
Influence of latitude or rather climatic conditions on cold hardiness of firebug Pyrrhocoris apterus
Keywords: Chladová odolnost; Pyrrhocoris apterus; SCP; zeměpisný gradient; vnitrodruhová variabilita; cold hardiness; Pyrrhocoris apterus; SCP; latitudinal cline; interspecific variation