Revizní rekonzervační zpracování souboru keramiky z doby římské a z doby stěhování národů typu Přešťovice - Friedenhain z lokality Přešťovice - Töröková, Leona (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce propojuje dva obory: archeologii a konzervování-restaurování archeologické keramiky. Z archeologického hlediska shrnuje poznatky o keramickém materiálu z lokality Přešťovice a o lokalitě samotné. Zachycuje historii vývoje oboru konzervování-restaurování, přináší nové poznatky z rekonzervačního ošetření keramického souboru z této lokality a hledá styčné body pro komunikaci a spolupráci archeologů a konzervátorů.
Revision and conservation processing of the ceramics ensemble from the Roman and Migration periods of the type Přešťovice - Friedenhain from the site Přešťovice
Keywords: Doba římská; doba stěhování národů; skupina Přešťovice - Friedenhain; lokalita Přešťovice; archeologická keramika; konzervování-restaurování; rekonzervace; sídliště; pohřebiště.; Roman period; Migration period; Přešťovice - Friedenhain group; Přešťovice site; archaeological ceramics; conservation-restoration; reconservation; settlement; burial ground.