Role sociálního a psychologického poradenství při pomoci obětem trestných činů - Polatová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá pomocí obětem trestných činů s důrazem na psychologickou stránku a cílem je analyzovat možnosti, které se pomoci týkají. První kapitola se věnuje viktimologii a viktimizaci, základním pojmům, které jsou pro pochopení problematiky důležité. Další kapitola klade důraz na pojem oběť. Vysvětluje typologii obětí a také pojednává o právech obětí. Další část je zaměřena na problematiku zvlášť zranitelné oběti. Významná je také část o subjektech, které pomoc obětem trestných činů poskytují. Podrobněji jsem se zaměřila na dva nejvýraznější subjekty, tedy Probační a mediační službu ČR a nestátní sektor je zde zastoupen neziskovou organizací Bílý kruh bezpečí. Těžiště práce spočívá v předposlední kapitole, a to konkrétní pomoci pro oběti trestných činů. Kapitola se zabývá podstatou laické, zejména psychologické a sociální pomoci. Na závěr se věnuji významu prevence kriminality. Celá problematika je doplněna o rozhovory s odborníky, kteří pomoc obětem poskytují. Získané poznatky ukázaly, jak důležitá je činnost poskytovatelů péče o oběti trestných činů a jak významný mají přínos pro uživatele.
The role of social and psychological counseling in helping victims of crimes
Keywords: viktimologie; viktimizace; oběť trestného činu; práva obětí; zvlášť zranitelné oběti; subjekty poskytující pomoc; sociální poradenství; psychologické poradenství; pomoc obětem; prevence kriminality; victimology; victimization; victim of crime; victims' rights; particularly vulnerable victims; help providers; social counseling; psychological counseling; victim assistance; crime prevention