Územní polarita socioekonomické diferenciace Slovinska - Pessr, František (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na územní polaritu socioekonomické diferenciace Slovinska na základě prostorové analýzy vybraných indikátorů. Hlavním cílem práce je detekce územních disparit a určování determinantů, které jejich vznik ovlivňují. Jednotlivé indikátory představují široké spektrum geografických reálií. Dle svého charakteru jsou ukazatele rozděleny do třech kategorií na ekonomické, sociální a ostatní. Mezi vybrané indikátory se řadí například hrubý domácí produkt (HDP), míra nezaměstnanosti, celkový přírůstek nebo míra religiozity. Práce se především koncentruje na území Slovinska, avšak důležité je i zasazení do evropského kontextu. Konečné výsledky představují determinanty vytvářející územní diferenciaci a vykazují určitou míru územní polarity.
Territorial polarity socio-economic differentiation in Slovenia
Keywords: socioekonomická diferenciace; územní polarita; regionální disparity; střední Evropa; Slovinsko; determinant; gradient; socioeconomic differentiation; territorial polarity; regional disparities; Central Europe; Slovenia; determinant; gradient