Zámek Kratochvíle - Čoudková, Iva (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem mé bakalářské práce je zámek Kratochvíle. V prvé řadě se zabývám bohatou stavební historií zámku Kratochvíle. V této souvislosti jsem vytvořila i profil stavebníka Kratochvíle - Viléma z Rožmberka. Jeho partnerem při vzniku této pozoruhodné stavby byl italský stavitel Baldassare Maggi, který vytvořil v případě zámku Kratochvíle dílo přesahující svým významem úzký rámec renesanční architektury českého regionu. Tomuto staviteli Kratochvíle jsem také věnovala v jedné části práce. V poslední části práce jsem se pokusila najít případné analogie zámku Kratochvíle komparací s vilovou architekturou v Itálii a ve Francii.
The castle in Kratochvíle
Keywords: renesance; zámek Kratochvíle; jižní Čechy; renaissance; the castle in Kratochvíle; southern Bohemia